ZORG ID – Energiebooster voor jouw organisatie!

Organisatie-energie

Hoe krijgen sommige organisaties het voor elkaar om op consistente basis uitmuntend te presteren met hoog gemotiveerd personeel en een goede werksfeer? Eenvoudigweg door energieverspilling in de organisatie tot een minimum te beperken. De aanwezige energie in de organisatie wordt nuttig besteed en draagt bij aan het realiseren van doelen. Een deel van de aanwezige energie lekt ook weg en is als nutteloos te bestempelen omdat het niet bijdraagt aan doelrealisatie. Het fungeert als een rem en beperkt het organisatietempo.

Voorbeelden van energieverspilling:

  • Wantrouwen aan de top
  • Niet samenwerkende eilandjes binnen de organisatie
  • Bezig zijn met overdadige bureaucratie
  • Verantwoordelijkheden doorschuiven; elkaar de schuld geven in plaats van samen te werken
  • Focus op korte termijn resultaten, lange termijn visie ontbreekt
  • Geen duidelijke actieplanning
  • ….

Bijkomend gaat dit energieverlies gepaard met negatieve effecten op het engagement (bevlogenheid) van medewerkers wat weer negatieve effecten heeft op organisatieprestaties. Een vicieuze cirkel dus, waar lastig uit te komen is zonder extra handvatten.

Wanneer het lukt om het energieverlies te beperken, verandert het in energiepotentieel. Een potentieel dat nuttig kan worden ingezet en positief gaat bijdragen aan engagement en prestaties.

Benieuwd naar jouw energielabel?!

Hoeveel energie lekt er weg uit jouw organisatie? Om welke domeinen gaat het specifiek en op welke manier kan je energieverspilling ombuigen naar energie met positieve impact?

Vaak ontbreekt het zicht op deze weglekkende energie en wordt de impact hiervan onderschat. Door eerst het energieverlies van uw organisatie goed en specifiek in kaart te brengen kan het energielek gericht gedicht worden. Meten is weten!

Zorg ID kan u ondersteunen bij het uitvoeren van een energiescan. Zorg ID heeft een model ontwikkeld die u inzicht geeft in het energiepeil van zes belangrijke bouwstenen van uw organisatie: leiderschap, strategie, actieplanning, structuur, cultuur en medewerkers. Deze bouwstenen vergelijken we met batterijen. Net zoals een batterij stroom levert voor een apparaat, voorzien deze bouwstenen uw organisatie van energie.

De scan maakt zichtbaar welke batterij lekt en wat de impact is van deze lekkende batterij op uw organisatie. Elke batterij wordt vervolgens voorzien van een energiescore. De som van alle scores bepaalt het energielabel van uw organisatie met een overzicht van energieopladers en energieverspillers.

Resultaat?!

De impact van de energiescan is groot!

De energiescan levert een globaal zicht op het functioneren van uw organisatie. De scan brengt de domeinen in kaart die de organisatie energie opleveren en bijdragen tot de realisatie van doelen. Kansen worden zichtbaar gemaakt!

De energiescan geeft een overzicht weer van de bronnen van energieverlies. De scan helpt “lekken” te dichten. Verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht. Energieverlies wordt omgezet in energiepotentieel!

De energiescan legt de focus op menselijk kapitaal. Wanneer de remmende werking van energieverspilling is weggenomen, ontstaat ruimte voor initiatief, verantwoordelijkheid, motivatie, samenwerking… Medewerkers worden opnieuw geïnspireerd en uitgedaagd. Het zorgt voor een succesvolle aanpak van veranderingstrajecten.

Kortom, de energiescan draagt bij tot een positief effect op de bedrijfsresultaten!

Contacteer ons voor meer informatie!