Het belang van interim-management

Stel, een van je leidinggevenden is plots niet meer in staat om zijn of haar opdracht voor een bepaalde tijd uit te voeren, om welke reden dan ook. Of de vacature voor een leidinggevende raakt niet onmiddellijk ingevuld en de organisatie of afdeling dreigt tijdelijk zonder leidinggevende te vallen. Vaak proberen organisaties in eerste instantie de vervanging op te lossen met eigen mensen. Een goed streven ware het niet dat de persoon die iemand vervangt, vaak zelf niet wordt vervangen met als gevolg een “gat” op de eigen afdeling of een overbelasting en dus verhoogd risico voor burn-out.

Neem het vak van een leidinggevende au sérieux

Iemand tijdelijk aanstellen uit het eigen team als leidinggevende schept vaak verwarring bij het personeel. Krijgt deze persoon hetzelfde mandaat als zijn of haar leidinggevende of betreft het enkel het continueren van enkele operationele taken? De beste medewerker uit uw team is overigens niet noodzakelijk de beste leidinggevende.

Bovendien is leidinggeven een vak apart. Waarom staan organisaties toe eigen mensen tijdelijk als leidinggevende te laten functioneren zonder coaching of begeleiding? Ook voor de vervanger is het trouwens geen evidentie om opnieuw een plaats te vinden in het team eenmaal de vacature is ingevuld of de leidinggevende terug is.

Kosten versus kansen

Het kostenplaatje schrikt organisaties vaak af om een interim-manager in te schakelen gedurende de tijd die nodig is. Het onvoldoende kwalitatief vervangen van een leidinggevende kost echter vaak meer dan de toegevoegde waarde van een ervaren interim-manager. Vooreerst krijgt de organisatie de garantie op een frisse kijk en overdracht van kennis van de externe expert naar de permanente medewerkers. Door het tijdelijk karakter en het buitenstaandereffect (‘vreemde ogen dwingen’) slaagt een interim-manager er bovendien in om de medewerkers op een andere manier te stimuleren bij veranderingen of vernieuwing. Daarenboven stelt een interim-manager zich steeds objectief en neutraal op.

Klaarheid  

Een interim-opdracht is pas geslaagd als de vooropgestelde doelstelling is bereikt. De grote valkuil schuilt echter in het onvoldoende afbakenen en definiëren van de opdracht. Om te kunnen spreken van een succesvolle interim-opdracht, is het van cruciaal belang om als interim-manager de exacte nood en vraag te begrijpen binnen de organisatie en zich daar ook op toe te spitsen.

Sherpa

Interim-managers zijn te vergelijken met sherpa’s. Net als een sherpa die op pad gaat, hebben ook de interim-manager en zijn opdrachtgever baat bij een checklist om mede aan de hand daarvan de voortgang van het interim-management te bespreken.

Om de top te bereiken, dient er bovendien vertrouwen en een goede ‘klik’ te zijn tussen de opdrachtgever en de interim-manager. Want alleen zo kan men het gewenste eindresultaat bereiken.

Tenslotte zorgt een goede sherpa tijdens de trektocht ook voor voldoende aandacht voor plezier en ontspanning voor de medewerkers. Want werken in een aangename en ontspannen sfeer komt iedereen ten goede.

Succesfactoren

Tien redenen waarom Zorg ID uw ideale partner is voor interim-management binnen uw zorgorganisatie:

  1. Zorg, personeel en planning is onze passie
  2. Meer dan 15 jaar ervaring als leidinggevende
  3. Een persoonlijke benadering en begeleiding
  4. Betaalbaar & toegankelijk
  5. Vol overgave, positieve energie, de nodige creativiteit en out of the box-ideeën staan wij er elke dag opnieuw
  6. Communicatie en vertrouwen dragen wij hoog in het vaandel
  7. Een grondige analyse en planmatige aanpak verzekerd
  8. De praktijk is ons uitgangspunt
  9. Aandacht voor plezier en ontspanning
  10. Transparantie in alles wat we doen

 

Zorg ID doet interim-opdrachten in de zorgsector op het niveau van directie, hoofdverpleegkundige, planner, coördinator KEA, coördinator bewonerszorg en leidinggevende interieurzorg.

Meer weten?

Contacteer vandaag nog Zorg ID via info@zorg-id.be.